Fide nasıl yetiştirilir

Fide yetiştirmek için tohum ne zaman ekilir?

tohumlar sıcak yastık veya kasalara Aralık sonu- Ocak ayı başında ekilirler. Şaşırtma büyüklüğüne ulaşan 1-2 hakiki yapraklı fideler ılık yastıklara, saksılara, plastik torbalara ve viyollere şaşırtılarak pişkin fide elde edilir ve bu fideler daha sonra esas yetiştirilme yerlerine dikilir.

Iyi bir fide yetiştirme koşulları nelerdir?

Fide yetiştirme yerinde iklim faktörleri sıcaklık, ışık, nem, havalandırma ve hava hareketidir. Fide yetiştirilecek ortamda sıcaklık, ışık ve nem dengesi iyi ayarlanmalıdır. Sıcaklığın, normalde yazlık sebzeler için gündüz 21-24°C, gece 16-18°C; kışlık sebzelerde gündüz 18-20°C, gece 12-15°C arasında olması istenir.

Fide ne zaman yetiştirilir?

Fideler tohumların çimlenmesinden itibaren yaklaşık 45 – 50 günde tarlaya ekilecek hale gelirler. Bu ortalama bir süredir. Bazı tohumlar daha erken bazıları daha geç çimlenir.

Fidelerde şaşırtma ne zaman yapılır?

Şaşırtmadan önce yastıktaki fideler bol su ile sulanır. Şaşırtma zamanı ilk yaprakların tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel duruma geldikleri zaman en uygun zamandır. Bu dönem çimlenmeden 10-14 gün sonradır.

Domates biber tohumu hangi ayda ekilir?

Domates, yetişmek için güneşe ve sıcak havaya ihtiyaç duyduğundan domates tohumu ekimi için en uygun dönemin mart, nisan ayları olduğunu söyleyebiliriz.

Tohum çimlendirme hangi aylarda yapılmalı?

Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır. Yaz dönemlerinde çim ekim işlemini yapmaya kalkışmayın.

Fide gelişimine etki eden faktörler nelerdir?

Tüm bitkilerde olduğu gibi fidelerde de bü- yümeye ve gelişmeye ışık, sıcaklık, nem, atmosfer gaz- ları bileşimi gibi çevresel faktörler önemli etkide bulunur. Diğer Kimyasallar Fidelerde büyümenin kontrol edilebilmesi amacıyla birtakım kimyasal maddeler özellikle bakırlı preparatlar da kullanılabilmektedir.