Gıda intoleransı nedir

Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanır. Besindeki bir madde kişinin sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder ve hasarlara yol açar.Jun 23, 2020

Gıda intoleransı nasıl anlaşılır?

Besin intoleransının belirtileri; şişkinlik, gaz şikayetleri, mide ağrısı ve kramplarıdır. Besin alerjisinin belirtileri ise; baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal, gözlerde, boğazda ya da dilde şişme gözlemlenmesidir.

Gıda intoleransına neden olan yiyecekler?

Gıda intoleransına yol açan en sık gıdalar içinde buğday ekmeği, lahana, soğan, bezelye/fasulye, süt, baharatlar, yağ/kızarmış gıdalar ayrıca kahve gibi içecekler karşımıza çıkmaktadır.

Gıda intoleransı ne zaman başlar?

Alerjik reaksiyon hayati tehlike oluşturabilir ve genellikle sindirimden hemen sonra meydana gelir. Ancak bir gıda intoleransı durumunda, reaksiyon bir sürelik gecikmeden sonra meydana gelir. Genel olarak belirgin olmayan bulgular, hasara sebep olan gıda bileşeninin sindiriminden saatler veya günler sonra ortaya çıkar.

Gıda alerjisi belirtileri nelerdir?

Besin alerjisi durumunda ortaya çıkan belirtilerin en önemlileri;

  • Kurdeşen.
  • Bulantı
  • Mide spazmı, ağrı
  • İshal.
  • Deride kaşıntı
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Solunum yollarında daralma.

Gıda intolerans testi nerede yapılır?

Gıda intolerans testi uygulayan firmaların kendi ofislerinde, bazı hastanelerde ya da diyetisyen kliniklerinde testler diyetisyen tarafından kolayca uygulanabilir. Testin sonuçları diyetisyene ulaştıktan sonra hastaya aktarılır ve hassasiyet bulunan besinler anlatılır.

Gıda hassasiyeti testi nerede yapılır?

Besin hassasiyetinin varlığını ortaya koyan ve sindirim sisteminizin hangi besinlere yabancı olup hangi besinler ile iyi anlaştığını klinik bulgular ile birlikte ortaya çıkan özel bir testtir. Kliniklerde, hastanelerde ve diyetisyenlerin ofislerinde bu testi yaptırabilirsiniz.

Besin Intoleransi ve besin alerjisi arasindaki fark nedir?

Eğer çocuğunuzda besin intoleransı varsa, şüphelenilen besinden belirli bir miktarda sorun yaşamadan tüketebilir ve olası belirtiler önlenebilir. Ancak besin alerjisinde, alerjik olunan besinden, az miktarda tüketilse dahi ciddi sorunlar meydana gelebilir.