Konservasyon ne demek

"Muhafaza etme" anlamında Fransızcadan Türkçeye girmiş terim. Konservasyon (sanat), resim, heykel gibi sanat eserlerinin nesiller boyu özelliklerini kaybetmeyecek şekilde korunması işi.

Konservasyon ne demek mimari?

Bir mimari yapın içi ve malzemeleri değiştirilmeden yapılan ve o mimari yapıyı çürüyüp ya da küflenip yıkılmaktan kurtaran işlemlere konservasyon adı verilir. … Konservasyon; mimari yapının doğallığı bozulmadan, yapıldığı döneme, kullanılan malzemelere uygun ve özgün niteliğine bağlı kalınarak yapılan işlemlerdir.

Sigortada konservasyon ne demek?

Tam karşılığı saklama payı olan konservasyon, reasürans işlemlerinde kullanılan teknik bir terimdir. Eksedan işlemlerinde sedan olarak anılan sigorta şirketi, kendisinde kalacak sigorta paylarını hesaplayarak kalanı reasüröre devreder. Sigorta şirketi üzerinde kalan paylara konservasyon denir.

Konservasyon ne demek Arkeoloji?

Bozulmuş bir eserin kimyasal yöntemlerle daha da bozulmasını önlemek amacıyla yapılan işleme konservasyon denir. … Konservasyon ve kültür varlığı kavramları ile konservatörün görev ve yükümlükleri E.C.C.O. (European Confederation of Conservator-restoreres' organizations) tarafından kesin ve net biçimde belirlenmiştir.

Konservasyon dersi nedir?

Bu dersin amacı; Tarihi yapılarda rölöve, restitüsyon, restorasyon ve konservasyon kavramları ile ilgili temel bilgilerin edinilmesi, tarihi yapıların malzeme ve yapım teknikleri açısından incelenmesi, rölöve tekniklerinin öğrenilmesi, kültür varlıklarında bozulmaya neden olan etkenlerin incelenmesi, eserlerin mimarlık …

Konservatör ne anlama gelir?

Mevcut toplumsal düzeni, düşünceleri ve kurumları değiştirmeden olduğu gibi korumak isteyen (kimse), muhafazakar, tutucu. (spor) Durmalı çıkışlarda, bisikletçiye yardım eden kişi. Resim, heykel gibi eski sanat eserlerinin nesiller boyu özelliklerini kaybetmeyecek şekilde korunması ve bakımından sorumlu görevli.

Rölöve ne demek kısa?

Rölöve, bir binanın, yapının restorasyon işlemi için iç ve dış mimari yapısını olduğu gibi çeşitli bilimsel araç ve yöntemler kullanarak belgelenmesine denir. Bu işlem genellikle teknik resmin kurallarına uygun olarak, gereken hassasiyet ve özveri ile çizilmesi gereken bir çizimdir.

Konservasyon oranı nasıl hesaplanır?

Konservasyon oranı, net alınan primlerin brüt alınan primlere bölünmesi yoluyla bulunabilmektedir. Konservasyon oranının olması beklenen bir değeri bulunmamaktadır.