Koyunlarda kızgınlık yemi

Koyunlarda ikizlik oranı nasıl arttırılır?

Koyunlarda dölverimi, beslemenin önemli düzeyde etkisi altındadır. Aşımdan önce bilinçli bir şekilde yapılan ek yemlemeler ve hayvanın aşım esnasın- da kondüsyonunun iyi olması (3 – 3.5 puantaj) ovulasyon oranının daha yüksek olmasını ve ikizlik oranının yükselmesini sağlamaktadır.

Koyunların koca gelmesi için ne yapmalıyız?

Koyunlar kuruya ayrıldıktan sonra yoğun bir besleme (flushing) ile koç katım kondisyonuna ulaşmaları sağlanır ve koyunların kızgınlık göstermeleri ve koç katmadan 2 hafta önce uyarıcı koçlar sürü içine bırakılır veya hormon uygulaması ile kızgınlıklar toplulaştırılır ve koç katım işleri yapılır.

Koyun koça geldiği nasıl anlaşılır?

Bazen meleyerek, erkek hayvanın yanına sokularak veya birbirlerinin üzerine atlamak suretiyle kızgınlık kendini belli eder. Çoğu zaman ise koyunun koçu kabul etmesi kızgınlığın tek belirtisidir. Bu dönemde ferç şişmiştir, çara akıntısı gelir ve sık sık idrarını yapar.

Koyun ne zaman koça gelir?

Kizginlik 28-30 saat devam etmektedir. Kizginlik 14-19 günde bir tekrarlanir. Sayet sürüde koç katimi serbest olarak yapiliyorsa koç sürüde en az 35 gün kalmasinda fayda vardir.

Koyunlarda ikizlik oranı nedir?

Bakım ve besleme koşullarının yeterli olduğu hallerde yılın her mevsiminde kızgınlık gösterebilmektedirler. İkizlik oranı % 40-50 arasında değişmektedir.

Koyun yavrusunu neden Emzirmez?

Doğum sırasında yavru kuzuya farklı bir kokunun bulaşması annenin yavruyu sahiplenmemesine neden oluyor. Yavrusundan istediği kokuyu alamayan anne koyun, kendi yavrusu olsa da kuzuyu emzirmiyor. Bu yüzden annesi tarafında kabul edilmeyen kuzular süt içemediği için ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

Doğum yapacak koyun nasıl anlaşılır?

Doğumu yaklaşan bir koyun, sürekli olarak gezinir. Daha tedbirli ve ürkektir. Daha az otlar. Sürüden ayrı bir yerde kuzulayabileceği sakin bir yer arar.