Kresentik glomerülonefrit nedir

Kresentik glomerülonefrit:Haftalar ya da aylar içerisinde son dönem böbrek yetmezliğine götürebilen ve histopatolojik olarak glomerüllerde yaygın (genellikle %50'nin üzerinde) kresent oluşumu ile karakterize olan bir sendromdur. Klinik tanı çoğu kez hızlı ilerleyen nefrittir.Nov 24, 2018

Böbrekte Kresent nedir?

Haftalar veya aylar içinde son dönem böbrek yetmezliğine götürebilen ve histopatolojik olarak glomerüllerde yaygın (genellikle > 50) kresent oluşumu ile karakterize olan bir sendromdur. Kresent, glomerülün üriner boşluğunda hücrelerin ve ekstraselüler materyalin birikimidir.

Kresentik glomerülonefrit nedir tıp?

Kresentik glomerulonefrit, spesifik bir hastalık değildir ancak çok farklı etiyoloji ve patolojik mekanizmalarla oluşan ciddi glomerüler hasarın göstergesidir. Bu patolojik bulgu klinik olarak rapidly progresif glomerulonefrit (RPGN) olarak karşımıza çıkar.

Hızlı ilerleyen glomerülonefrit nedir?

Hızlı ilerleyen glomerülonefrit, farklı etyolojik nedenlere bağlı olarak gelişen, böbrek fonksiyonunda hızlı ve ilerleyici bir azalma ile karakterize olan ve tedavi edilmediği takdirde haftalar-aylar içinde son dönem böbrek yetmezliğine ilerleyen bir klinik tablodur.

Glomerül ne demek?

1.Glomerül (Böbrek korpuskulu) Kanı süzerek içindeki zararlı maddelerden, metobolitlerden ve vücut için fazla olan maddelerden temizlenmesini sağlar (ultrafiltrasyon). Kısaca filtre yeteneğindeki kapillerlerdir. 2 milyon glomerülden dakikada 1,2L kan geçer ve bu kanın dakikada 120mL'si glomerüllerden filtre olur (GFR).

RPGN ne demek?

Hızlı ilerleyen glomerulonefrit (Rapidly progressive glomerulo- nephritis: RPGN) veya Kresentik glomerulonefrit, bir Klinikopatolojik sendromdur. Bu hastalık grubunda, glomerulde olan hasar, böbrek fonksiyonu- nun hızlı ve progressif bir şekilde azalmasına neden olur ve oligoanüri ile sonuçlanabilir.

Glomerülopati ne demek?

Türkiye'de görülen kronik böbrek yetmezliğinin en çok rastlanılan nedenlerinden birisi glomerülonefrittir. Glomerülonefrit, böbreklerdeki küçük filtrelerin iltihaplanmasıdır. Glomerüller fazla sıvıyı, elektrolitleri ve atıkları kan dolaşımınızdan uzaklaştırır ve idrarınıza dahil eder.

Diffüz Kresentik glomerülonefrit nedir?

Kresentik glomerülonefrit:Haftalar ya da aylar içerisinde son dönem böbrek yetmezliğine götürebilen ve histopatolojik olarak glomerüllerde yaygın (genellikle %50'nin üzerinde) kresent oluşumu ile karakterize olan bir sendromdur. Klinik tanı çoğu kez hızlı ilerleyen nefrittir.