Ses tellerinin felç olması

Ses teli felci, ses teli dokusunu oluşturan kaslara uyarı göndermesi gereken sinirin çalışmaması nedeniyle oluşan ses teli hareket kısıtlılığına verilen isimdir. Her insanda iki adet ses teli mevcuttur. Bu iki ses teli tıpkı V harfi gibi bir uçlarında birbirine bağlı, diğer uçta serbesttir.

Ses telleri felç olursa ne olur?

Ses telleri ses üretmenin yanında, yutkunmayla kapanarak yiyecek ve içeceklerin akciğere kaçmasını da engellemektedir.Tek taraflı ses teli felci olan hastalarda en sık görülen problem ses kısıklığı ve yemeklerin soluk borusuna kaçarak oluşturduğu öksürük krizleridir.

Tek taraflı ses teli felci neden olur?

Tek taraflı ses teli felci oluşmasına yol açan en sık neden, baş, boyun ya da göğüs kafesi içerisinde yapılan cerrahi girişimlerdir. İlgili hastalığın tedavisi sırasında ses teli siniri istemsiz olarak hasar görebilir. Bazı durumlarda ise hastalığı tedavi edebilmek için sinirin hasar görmesi kaçınılmaz olur.

Ses teli felci nasıl olur?

Ses teli felci, ses tellerine hareket uyarımı taşıyan sinirlerdeki hasarlanma sonucu oluşur. Ses telini hareket ettiren kasın felç olmasıdır. Bu hasar sinirin çıkış yeri olan beyinde olabileceği gibi, sinirin ses teline girdiği yerde de olabilir.

Ses tellerinin zarar gördüğünü nasıl anlarız?

Ses tellerinizde olan problemi uzman hekime başvurarak öğrenebilirsiniz. Fakat sesinizde 1 haftadan uzun ses kısıklığı mevcutsa ve sorunları çok sık yaşıyorsanız uzman bir KBB doktoruna muayene olmanız gerekebilir. Ses Teli Tanı ve Muayenesi Nasıl Olur? … Bu muayene ile ses tellerindeki sorunlar rahatlıkla görülebilir.

Ses teli felci tedavi edilebilir mi?

Ses Teli Felci Tedavisi Tek taraflı ses teli felcinde ilişkili ses problemlerinin tedavisi için kullanılan ana yöntemler ses terapisi, enjeksiyon laringoplasti (ses tellerine dolgu yapılması, kapalı ses teli cerrahisi) ve tiroplastidir (açık ses teli cerrahisi).

Ses telleri ameliyatı kaç günde düzelir?

Ameliyat sonrası, hastanın sesi oldukça kötü çıkar, ancak, iyileşme ilerledikçe ve ses terapisi uygulandıkça 1-2 ay içinde yavaş yavaş tamamen düzelir.

Ses teli ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyat için hastaneye yatmak gerekmemektedir. Hasta aç karnına sabah hastaneye gelir ve genel anestezi ile uyutulur. Hasta sırt üstü yatar ve hastanın ağzından sokulan ve gırtlak muayenesini sağlayan bir alet ile muayene sırasında dahi söz konusu polipler alınabilir. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürer.