Örgütsel değişim nedir

Örgütsel değişim, bir örgütün çeşitli alt sistem unsurlarıyla bunlar arasındaki ilişkilerde meydana gelebilecek her türlü değişimdir. Başka bir kaynakta ise Daft örgütsel değişimi, “bir örgütün yeni bir düşünce veya davranışı seçmesi” olarak tanımlamaktadır.

Örgütsel değişimin amaçları nedir?

Örgütsel değişimin amacı, genel olarak değişen iç ve dış çevre koşullarına karşın örgütün daha aktif olması, verimliliğini arttırması, üyelerinin en yüksek doyum ve gelişimlerinin sağlanmasına olanak veren bir örgütsel yapıyı kurmaktır.

Örgütleri değişime neden olan faktörler?

Dış çevredeki unsurlardan yola çıkarak, değişime yol açan dışsal nedenler; örgütün dış çevresinde yer alan, müşteriler, rakipler, teknolojik güçler, ekonomik güçler ve uluslararası güçler gibi değişik etmenler olarak düşünülebilir.

Değişime direncin nedenleri nelerdir?

Eğer değişim bireyin beklentileri ve çıkarlarıyla uyumsuzsa kişi direnç gösterir. Bu uyumsuzluk kişisel ya da ekonomik beklentilerle olabileceği gibi, bireyin sosyal beklentileriyle de ilişkili olabilir. Bir başka önemli neden değişimin kişinin sahip olduğu ya da sahip olduğunu düşündüğü gücü tehdit etmesidir.

Değişime olan dirençle baş etme nasıl olmalıdır?

Değişime direnç kavramı, değişimin engellenmesine yönelik davranışları kapsamaktadır. Değişime direncin üstesinden gelmek için iletişim ve eğitim, katılım, kolaylaştırma ve destek, pazarlık ve anlaşma, manipülasyon ve kooptasyon, açık ve kapalı zor kullanma gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Organizasyonlarda değişim neden önemlidir?

Organizasyonlarda değişim yönetimi; maliyetleri azaltmak, kâr payını iyileştirmek, çatışmayı azaltarak kurum içi sorunları çözmek, stratejiyi kurgulamak ve kurum içindeki iletişimi kolaylaştırmak gibi noktalara temas eder.

Değişimin tanımı nedir?

Varyasyon ve mübadele kelimeleri ile eş anlamlı olan değişim, bir önceki durumdan başka bir duruma geçmek anlamına gelir. Kimya biliminde ise değişim fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır. Fiziksel değişimde öz aynı kalırken değişen sadece renk ya da biçim olur.

Örgütlerdeki dış etkenler nelerdir?

Dış faktörler ise; müşteriler, rekabet, devlet müdahaleleri ve pazar şartlarıdır. Örgütün yapısını etkileyen bu faktörlerin farklı şekillerde ve boyutlarda bir araya gelmeleri durumunda, farklı örgüt yapılarının gerekli olacağı kaçınılmazdır.